'Radni staž' pojam je koji se usko veže uz radno iskustvo evidentirano u radnoj knjižici. Za razliku od toga, 'radno iskustvo' je širi pojam koji obuhvaća sve poslove koje ste ikada u životu radili. Pa tako i 'radni staž'.

 

"Koliko godina radnog iskustva imate?" - iako ovo pitanje traži vrlo jednostavan odgovor, mnogi se zbune, uglavnom zato jer im je sinonim za radno iskustvo – radni staž. To je djelomično točno.

Poslovi koji spadaju u radni staž (odnosno, poslovi koji su evidentirani u radnoj knjižici) zaista čine dio radnog iskustva. No, postoji puno poslova koje ste tijekom života radili, a s radnom knjižicom nemaju baš nikakve veze. Oni također čine dio vašeg radnog iskustva.

 

I volontiranje spada u radno iskustvo  

Tako radno iskustvo obuhvaća i poslove koje ste radili kao volonter, honorarac (na pola radnog vremena ili na puno radno vrijeme), student (preko studentskog ugovora) i sl.

U njega se ubrajaju i jednokratni projekti na kojima ste sudjelovali ili 'fuš' koje ste radili povrh svog 'redovnog' posla.

Hrvatska je stvarnost nažalost i činjenica da postoje ljudi koji imaju i po deset godina radnog iskustva, iako pritom nemaju ' ni grama' radnog staža. Novinarstvo je dobar primjer za to. 

 

Nema radnog staža bez radne knjižice  

Za razliku od radnog iskustva stečenog na prethodno opisan način, radno iskustvo evidentirano u vašoj radnoj knjižici čini vaš radni staž i podrazumijeva da ste s poslodavcem sklopili Ugovor o radu.

Taj ugovor može biti sklopljen na određeno ili neodređeno vrijeme, ali mora postojati. Honorarni poslovi se ne upisuju u radnu knjižicu i kao takvi ne spadaju u vaš radni staž

 

Što poslodavci traže?

Recimo da poslodavac traži kandidata koji ima 1 godinu radnog iskustva kao asistent u marketingu.  Kako ćete znati zadovoljavate li njegov uvjet? 

Recimo da su se na ovaj natječaj prijavila dva kandidata.

Prvi kandidat imao je priliku 6 mjeseci asistirati u jednom marketinškom odjelu kao honorarac. Uz to, u jednoj je tvrtki 7 mjeseci radio kao asistent u marketingu temeljem Ugovora na određeno vrijeme. Ovaj kandidat ima 13 mjeseci radnog iskustva (od čega je 7 mjeseci radnog staža) - zadovoljava uvjete natječaja.  

Drugi kandidat 12 mjeseci je radio kao asistent u marketingu preko studentskog ugovora. On također zadovoljava uvjete natječaja.

Ovako na prvi pogled, prvi kandidat u selekcijskom će postupku možda biti u prednosti u odnosu na drugog kandidata. Ugovor o radu, naime, ima 'veću težinu' od studentskog ugovora. Pa ipak, ni to ne mora ništa značiti, ako je iskustvo drugog kandidata atraktivnije ili naprosto više odgovara poslodavcu koji je natječaj objavio. 

 

Tko preferira radni staž, a tko radno iskustvo?

Za radni staž prije će vas pitati javne i državne tvrtke nego privatni sektor, koji preferira radno iskustvo. Naravno, iznimke potvrđuju pravilo.

Tko radi, taj i griješi

Iznimno rijetko može se dogoditi da neki poslodavac u natječaju traži radno iskustvo, iako zapravo pritom misli na radni staž. U pitanju je propust koji se ipak rijetko kome omakne - poslodavci vrlo dobro znaju razliku između radnog iskustva i radnog staža.

 

Zašto postoji radna knjižica?

Radna knjižica nepobitan je dokaz vašeg radnog iskustva i u tome je njezina prednost. Pa ipak, to ne znači da je nemoguće dokazati i ono radno iskustvo koje ne piše u radnoj knjižici. 

 

Preporuka kao dokaz radnog iskustva koje ne spada u radni staž  

Iako neki kandidati sami u životopisu navode kako su dio radnog iskustva stekli kroz studentski ili kakav drugi posao, to još uvijek nije dovoljan dokaz da imaju navedeno radno iskustvo (teoretski, mogli su izmisliti taj podatak).

Poslodavac koji želi provjeriti vjerodostojnost vašeg radnog iskustva jednostavno može kontaktirati vašeg bivšeg poslodavaca i provjeriti tu informaciju. Drugi je način da vas podvrgne testiranju.

Ipak, najkonkretniji dokaz radnog iskustva koje nije evidentirano u radnoj knjižici je – preporuka.

Stoga, ako ste volontirali ili radili kao honorarac, po završetku svog angažmana obavezno zatražite preporuku tvrtke ili institucije (npr. volonterskog centra) u kojoj ste stekli radno iskustvo i priložite je kao dokaz u natječajnoj dokumentaciji.

Na taj način (budućem) poslodavcu štedite vrijeme i ostavljate dojam profesionalnog kandidata.

MojPosao.net

Srijeda 7. Studeni 2018.