Prvi korak do dobivanja posla je slanje molbe. No, kako napisati molbu za posao? Mi vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći.

Molba je dokument koji se, uz životopis, najčešće šalje pri prijavi za posao, a njegova glavna svrha je dokazati da si upravo ti idealan kandidat za mjesto za koje se natječeš. No, kako napisati uspješnu molbu?

U molbi je važno da istakneš svoje kompetencije, interese, sposobnosti i stručne vještine kako bi te tvoj potencijalni poslodavac  u što boljem svjetlu.

Pripazi na izgled i formu

Poželjno je da tvoja molba ne bude dulja od jedne stranice. Kako se radi o molbi za posao, važno je da obratiš pažnju na opća pravila pisanja poslovnog pisma – poštuj strukturu, navedi sve potrebne podatke, pripazi na sadržaj pisma i ne zaboravi na pravilno oblikovanje teksta.

Prilagodi molbu poslu za koji se javljaš

Svaki poslodavac u svom oglasu zahtijeva različita znanja i vještine. Pokušaj u molbinapisati sva dosadašnja iskustva koja bi ti mogla pomoći pri obavljanju posla na koji se prijavljuješ.

Mnogi poslodavci već u oglasu naglase što točno traže od idealnog kandidata, pa ako imaš iskustva u traženim vještinama, obavezno ih spomeni. Usput istraži i prouči nešto više o samoj tvrtci koja nudi posao.

Koristi odgovarajući stil pisanja

Stil pisanja vrlo je važan kod pisanja svake molbe, a pogotovo molbe za posao. U pismu koristi jednostavne riječi i rečeničke konstrukcije, izbjegavaj stručnu terminologiju te pokušaj pisati u aktivu. Osim toga, posebnu pažnju obrati na dijelove pisma.

Neka uvodni dio obuhvaća obraćanje poslodavcu, opisivanje mjesta za koje se prijavljuješ i razloge zbog kojih si se odlučio upravo za to radno mjesto. Središnji dio molbe nek uključujeosobne i stručne kompetencije za obavljanje posla, ambicije te povezanost s ktiterijima natječaja. Molbu završi s kratkim pozdravnim tekstom i potpisom.

Provjeri gramatiku i pravopis

Molba koja se sastoji od niza gramatičkih ili pravopisnih pogrešaka ne izgleda nimalo . Stoga uvijek barem dvaput provjeri molbu prije slanja, a ako i dalje nisi siguran u točnost, koristi alate za provjeru gramatike.

 

Izvor: zivotistil.rtl.hr

Četvrtak 14. Ožujak 2019.