Svi smo različiti. Imamo vlastite stavove, iskustva, uvjerenja i kulturu. Zbog te je raznovrsnosti život svakako zanimljiviji i uzbudljiviji, ali ona može biti izvor poteškoća na radnom mjestu dođe li do sukoba tih razlika. Na radnom mjestu iznimno je važno naučiti kako učinkovito surađivati s kolegama i kako uskladiti različite osobnosti.

Ovdje ćemo promotriti četiri najčešće vrste osobnosti s kojima se možete susresti i savjetovati vas o uspostavljanju učinkovitog radnog odnosa s njima.

 

Vođa

Tko su vođe? Vođe su obično iznimno ambiciozni, motivirani i samopouzdani pojedinci. To su osobe koje preuzimaju kontrolu nad situacijom i donose jasne odluke, a vjerojatno ćete primijetiti i da često rade prekovremeno. Protutežu tim pozitivnim osobinama daje činjenica da često slušaju samo svoje mišljenje i mogu biti bezosjećajni kad je riječ o mišljenjima i stavovima drugih. Iako mogu iznimno dobro sagledati „širu sliku”, katkad im mogu promaknuti detalji.

Kako surađivati s njima? Budite jasni, razumni i logični u komunikaciji s vođama, posebno ako želite da razmotre i mišljenja drugih, a ne samo vlastita. Slijedite njihovo vodstvo i omogućite im slobodu koja im je potrebna za uspješan rad. Konačno, nemojte se uznemiriti ili naljutiti ako kažu ili učine nešto što smatrate uvredljivim. Vjerojatno nisu tako mislili.

 

Mirotvorac

Tko su mirotvorci? Mirotvorci su srce svakog snažnog i uspješnog tima jer su strpljivi, staloženi i postupaju diplomatski. Nije moguće ne voljeti mirotvorce jer je obično riječ o ljubaznim, dobroćudnim i suosjećajnim osobama. Međutim, često žele pod svaku cijenu izbjeći sukobe (čime katkad štete sami sebi), pretjerano nastoje udovoljiti svima i stoga su vrlo često pretrpani poslom i obvezama.

Kako surađivati s njima? Saznajte na čemu sve rade prije nego što im zadate zadatak jer će vjerojatno pristati čak i ako nemaju vremena. Potaknite ih da se katkad zauzmu za sebe, glasno kažu svoja mišljenja i prihvate nova iskustva. Sjetite se i zahvalite im na njihovu trudu: mirotvorci su toliko skromni da ih se katkad može uzeti zdravo za gotovo!

 

Ljubitelj društva

Tko su ljubitelji društva? Ljubitelji društva zabavni su, energični, entuzijastični, glasni i pričljivi. Uspješni su u umreživanju i socijalizaciji, a u radu često pokazuju svoju kreativnost. S druge strane, može im nedostajati smisao za organizaciju, lako gube pozornost i teško je raditi s njima jer brzo prelaze s jednog zadatka na drugi.

Kako surađivati s njima? Omogućite im dovoljno slobode da izraze svoju kreativnost, ali istodobno im zadajte jasno definirane zadatke i rokove kako bi ostali usredotočeni. Sudjelujte u njihovim razgovorima s pozitivnim stavom, ali nemojte popuštati njihovoj sklonosti brbljanju i svakako ih odvratite od zlonamjernog tračanja.

 

Analitičar

Tko su analitičari? Analitičari su često ozbiljni i zamišljeni te vole raditi samostalno. Možete biti sigurni da će svoje zadatke izvršiti vrlo kvalitetno, ali njihova želja za postizanjem savršenstva svakako bi ih mogla dovesti do razočaranja, kako u njih same tako i u kolege. Iako analitičari izvrsno slijede naredbe, katkad mogu biti i negativni te se teško nositi s nesigurnošću i novim situacijama zbog kojih moraju izaći iz svoje ljušture.

Kako surađivati s njima? Analitičari vole imati vremena za razmišljanje i ne vole pritisak pri donošenju odluka. Isto tako, vole unaprijed raspolagati svim potrebnim informacijama kako bi mogli donijeti informiranu odluku. Stoga im iznesite sve činjenice i pružite im malo prostora, a oni će vas nagraditi izvrsnim radom.

Naravno, nije riječ samo o načinima na koje vi možete uspostaviti odnose s drugima – i oni će željeti učiniti isto s vama. Možda ćete pronaći sebe u ovim opisima pa razmotrite naše savjete s druge strane i tako iskoristite sav potencijal odnosa na radnom mjestu.

 

Izvor: europa.eu

Četvrtak 4. Travanj 2019.