Mnogi se žale kako nakon intervjua za posao nisu dobili nikakav odgovor niti povratnu informaciju. Kako vam se to ne bi dogodilo (ili ponovilo) predlažemo da razmislite, a potom i usvojite, ovih 15 jednako važnih koraka na koje valja misliti prilikom razgovora za posao. Detalji su važni, čak i oni o kojima nikada niste razmišljali.


1. Napravite domaću zadaću
Istražite malo o tvrtki u koju se prijavljujete za posao te se informirajte o načinu poslovanja i vrstama usluga koje nude. Imajte spreman odgovor na pitanje "Zašto biste željeli raditi ovdje?"

2. Raspitajte se o plaći
Pokušajte saznati okviran iznos plaće za poziciju na koju se prijavljujete, kako biste bili spremni na pregovore ukoliko vas budući poslodavac pita nešto o toj temi i očekivanoj plaći.

3. Odijelo čini čovjeka
Odjenite se kako priliči. Ukoliko ne znate kakav je dress code tvrtke u kojoj biste željeli raditi - prosurfajte malo internetom i pokušajte pronaći fotografije iz ureda ili s nekog poslovog sastanaka. Facebook fan page tvrtke vam u tome može pomoći.

4. Nemojte kasniti
Radije dođite 10 minuta ranije kako biste bili sigurni da ste na pravom mjestu, da vas potencijalni poslodavac očekuje, ali i da porazgovarate s tajnicom ili budućim kolegama koji vam možda mogu dati korisnu informaciju prije razgovora.

5. Budite ljubazni prema svima
Od portira na vratima do tajnice i potencijalnog poslodavca. Ne zaboravite uspostavititi kontakt očima, obavezno budite nasmijani i vedrog raspoloženja.

6. Pokažite svoju osobnost
Osim iskustva i vještina, budućeg poslodavca zanima i vaša osobnost - stoga smirite se, dišite duboko i pokušajte se opustiti kako biste se mogli pokazati u pravom svjetlu.

7. Ne zaboravite na prvih sedam sekundi
Prilikom upoznavanja, prvi dojam ljudi stiču u samo prvih sedam sekundi susreta. Stoga, obratite pažnju na snažan stisak ruke, kontakt očima, širok osmijeh i govor tijela.

8. Budite spremni na sve
Prilikom dolaska na intervju - mislite na sve! Pripremite barem dvije kopije životopisa, a pri ruci imajte notes i kemijsku.

9. Pohvalite se prethodnim projektima
Imajte sa sobom primjer projekta ili ideje na koje ste najviše ponosni, a koji će osim vaše originalnosti pokazati i sposobnosti timskog rada, koordinacije i inicijative.

10. Budite jedan korak ispred
Naučite razlikovati bihevioralna pitanja na intervjuu, od pitanja koja se tiču isključivo posla i svoje odgovore usuglasite s time. Kada ispitivači postavljaju bihevioralna pitanja na intervjuu, žele saznati kako ste se snalazili u situacijama sličnima onima s kojima ćete se susretati u novoj tvrtki.

11. Imajte samopouzdanja
Izbjegavajte "Želio bih", "Mogao bih" i slične formulacije te se radije fokusirajte na odgovore koji će otkriti kako ste u prošlosti postupali u određenoj, sličnoj situaciji.

12. Izbjegavajte negativne odgovore i ogovaranje
Nikako nemojte ružno govoriti o bivšem poslodavcu, a prilikom odgovaranja na pitanja - izbjegavajte negativne izjave u kojima se žalite kako su, primjerice, drugi krivi za vaše prethodne neuspjehe.

13. Budite znatiželjni
I vi možete postaviti pitanja svom budućem poslodavcu, što će on posebno cijeniti. Pitajte ga kako izgleda tipičan radni dan osobe koja bi radila posao za koji se prijavljujete ili ga pitajte da vam kaže nešto više o vrijednostima koje posebno njeguje u svojoj tvrtki.

14. Prije odlaska - raspitajte se
Pitajte koji su sljedeći koraci te kada možete očekivati odgovor ili informaciju vezanu za posao. Informirajte se o svemu što vas zanima i što vam je bitno.

15. Zahvalite se
Nakon obavljenog intervjua, a prije kraja radnog dana - pošaljite email u kojemu ćete se zahvaliti na prilici i ugodom razgovoru te svakako naglasite što vam se posebno svidjelo. Poslodavcu će se to posebno svidjeti i ostavit će snažan dojam.

Izvor: Jutarnji.hr

Srijeda 10. Travanj 2019.