Unatoč savjetima, mnogi kandidati nastavljaju raditi jedne te iste greške.

Bez obzira jeste li nervozni ili samo nespremni, morate učiniti sve što možete da izbjegnete ove greške tijekom razgovora za posao, jer možda baš to učini razliku između toga da vas odbiju ili da vam ponude posao!

Provjerite kojih 20 grešaka tražitelji posla još uvijek rade…

1) Dođu prerano ili prekasno
Na razgovor za posao najbolje je doći 5 do 10 minuta ranije.

2) Neprofesionalno odijevanje
Ako niste sigurni kakvu odjevnu kombinaciju odabrati za razgovor, odaberite poslovnu klasiku.

3) Loše manire
Nemojte žvakati kaugumu, isključite mobitel, nemojte se služiti žargonom ili poštapalicama kada odgovarate na pitanja…

4) Znakovi umora
Dobro se naspavajte noć prije razgovora kako biste bili svježi i odmorni.

5) Očajno želite posao
Razumljivo je da vam treba posao i da ste sigurno već umorni od potrage, ali pokušajte se koji put nasmiješiti i djelovati optimistično. Ponekad takve sitnice stvarno čine razliku.

6) Rukovanje i predstavljanje
Ponekad zbog treme zaboravljamo i osnovne stvari. Rukovanje i srdačno predstavljanje ne bi smjela biti jedna od njih.

7) Zaboravljanje imena ispitivača
Dobar trik za sve koji ne pamte imena: kada vam se ispitivač predstavi, ponovite naglas njegovo ime kako biste ga upamtili (npr. Gospodine Horvat drago mi je, ja sam Marko.)

8) Zbijanje šala, histeričan smijeh
Ispitivača treba shvatiti ozbiljno i pažljivo slušati sve što govori. Malo humora nije na odmet, ali uvijek vodite računa o granicama dobrog ukusa.

9) Kontakt očima
Sugovornika uvijek treba gledati u oči. Kada izbjegavate kontakt očima ostavljate dojam osobe koja nešto skriva ili govori neistinu.

10) Prekidanje ispitivača radi javljanja na telefonski poziv
Da, ne biste vjerovali, ima kandidata koji i to rade…

11) Pretjerivanje s parfemom
Snažni mirisi mogu dekoncentrirati sugovornika i općenito ostavljaju loš dojam.

12) 'Mumljanje' prilikom odgovaranja na pitanja
Kratki odgovori isprekidani s 'ummmm', 'hmmmm' i poštapalicama djeluju neprofesionalno. Vaše misli moraju biti jezgrovite, ali i lijepo sročene.

13) Kritiziranje bivšeg poslodavca
Možda imate razloga za to, ali ovo nije situacija u kojoj biste o tome trebali govoriti. Osim toga, nikada ne znate u kakvom su odnosu vaš bivši i potencijalni poslodavac. Pa čak i da nisu, ovakav pristup uvijek se tretira kao vaš, a ne minus vašeg bivšeg poslodavca.

14) Premalo ili previše pričanja
Pokušajte davati cjelovite informacije, ali s pravom mjerom. Promatrajte sugovornika – ako vidite da mu pogled vrluda ili da nervozno lupka rukom po stolu, vrijeme je da skratite priču.

15) Nedostatak pripreme
Niste proučili tvrtku, tržište kojem pripada, ne znate odgovore na osnovna pitanja ili, još gore, ne znate zašto želite ovaj posao… Razgovor nije jednostavan zadatak koji treba olako shvatiti. Pripremite se.

16) Nemate pitanja za ispitivača
Kada vas, na kraju razgovora, pitaju imate li vi kakva pitanja za njih, iskoristite tu priliku i doznajte informacije koje vas zanimaju. Ukoliko stvarno nemate pitanja, jednostavno objasnite da nemate pitanja zato jer smatrate da vam je ispitivač dao sve bitne informacije tijekom samog razgovora za posao.

17) Ne znate im objasniti zašto vas trebaju zaposliti
Poslodavca prvenstveno zanima što vi njemu možete ponuditi i je li mu isplativo zaposliti upravo vas. Razmislite o tome što mu možete ponuditi – ako ste vrijedni pažnje, itekako će promisliti o tome što on zauzvrat može ponuditi vama.

18) Pitanja o plaći i povlasticama
Ovo nije zabranjena tema na razgovoru za posao, ali ako nije spomenuta na prvom razgovoru, za to postoji razlog. Ne brinite – svakako ćete načeti ovu temu s poslodavcem prije nego što stupite u radni odnos, ne morate žuriti.

19) Pitanja o godišnjem odmoru, a još niti niste dobili posao.
Svaki početak je težak i traži malo odricanja. Radije pričekajte da vas zaposle, a tek onda otvorite temu godišnjeg odmora.

20) Zahvala na razgovoru za posao
Mnogi kandidati to zaborave učiniti, a u pitanju je lijepa gesta kojom možete ostaviti vrlo pozitivan dojam (ako se dvoume između dva kandidata, ova nijansa bi mogla presuditi ili vam otvoriti šansu ukoliko kandidat, koji je odabran, odustane od posla).

Izvor: MojPosao.hr

Ponedjeljak 29. Travanj 2019.