U svojoj ćete karijeri možda imati priliku pregovarati o svojoj plaći. To može biti neugodna situacija. Hoćete li tražiti previsoku plaću i time nekoga uvrijediti? Ili ćete tražiti prenisku plaću te tako podcijeniti vlastite vještine? U ovom vam članku nudimo nekoliko savjeta za lakši početak.

Dobro se informirajte

U pregovore morate ući s jasnom predodžbom o iznosu svoje plaće, ili barem rasponu plaće, kako biste imali dobru početnu točku za pregovore. Međutim, važno je da taj iznos bude realan. U suprotnome možda vam se neće svidjeti ishod pregovora. Istraživanje radnih mjesta sličnih vašemu i plaća koje se nude za njih izvrstan je način za stjecanje jasne slike o onome čemu biste trebali stremiti, a može vam poslužiti i kao čvrsta podloga za pregovore.

Znajte koliko vrijedite

Možda ste nadareni za prodaju. Možda možete natipkati 70 riječi u minuti. Možda možete iz običnog koncepta razviti nešto zaista čarobno. Bez obzira na to kojim vještinama raspolažete, one vas čine vrijednim zaposlenikom za svako poduzeće. One su i važne točke u pregovorima pa ih svakako uzmite u obzir tijekom pripreme.

Prepustite poslodavcu inicijativu

Baš kao i vi, poslodavac će na umu imati jasan iznos plaće. On može biti sličan vašemu, ali može biti i prilično različit. Dopustite li mu da preuzme inicijativu i prvi otkrije svoj iznos, moći ćete usporediti svoja očekivanja s njegovima i prilagoditi svoj iznos ako to poželite.

Ostanite profesionalni

Plaća može snažno utjecati na mnoge aspekte naših života, pa pregovori o njoj mogu biti vrlo osobno iskustvo. To je razumljivo, ali nastojte pokazati što manje emocija tijekom pregovora. Ostanete li smireni i prisebni, predstavit ćete se u profesionalnom svjetlu, što će se poslodavcima vjerojatno svidjeti. S druge strane, budete li emotivni, mogli biste razočarati poslodavca i ugroziti svoje pregovore.

Nemojte žuriti

Pregovori o plaći mogu biti zastrašujući i stresni, pa biste mogli poželjeti ubrzati ih koliko god je moguće. Oduprite se toj želji! Krenite polako i svakako prođite kroz sve aspekte koji su vam važni. Zasigurno ne želite nakon pregovara žaliti za propuštenim prilikama.

 

Izvor: EURES

Ponedjeljak 6. Svibanj 2019.