Recimo, pridavanjem pažnje vještinama koje traže poduzeća? Tijekom proteklih nekoliko godina, mreža LinkedIn pratila je vještine koje su najpotrebnije poduzećima na godišnjoj razini i nedavno je objavila rezultate svojeg istraživanja za 2019. Služeći se podatcima prikupljenim sa svojih internetskih stranica o vještinama za kojima postoji najveća potražnja u odnosu na ponudu, tim mreže LinkedIn odabrao je 30 najtraženijih među 50 000 vještina (pet „mekih” i 25 „tvrdih”).

U nastavku pogledajte koje se vještine nalaze na tom popisu...

Meke vještine

Meke vještine koje poduzeća traže obično su iste iz godine u godinu, iako s porastom digitalizacije na globalnoj razini njihova važnost postaje sve veća.

 1. Kreativnost: dok računala i umjetna inteligencija mogu zaista mnogo postići, kreativnost je i dalje jedna od najcjenjenijih ljudskih osobina.
 2. Sposobnost uvjeravanja: malo koji proizvod može sam sebe prodati; poduzeća ovise o zaposlenicima koji imaju sposobnost uvjeriti klijenta da kupi proizvod.
 3. Suradnja: timski rad u srži je svakog dobrog poslovanja i vješti timski igrači sve su traženiji na vodećim projektima.
 4. Prilagodljivost: naš suvremeni svijet mijenja se velikom brzinom i uspjeh će ostvariti oni koji se mogu učinkovito prilagoditi novim okruženjima, tehnikama i tehnologijama.
 5. Organizacija vremena: sposobnost učinkovite organizacije vremena bit će vam od koristi tijekom cjelokupne karijere. 

Tvrde vještine

Očekivano, na popisu se najviše nalaze vještine vezane uz tehnologiju i digitalno područje, ali nailazimo i na nekoliko tradicionalnijih:

 1. Računalstvo u oblaku: danas je sve povezano u oblaku, što znači da su te vještine iznimno tražene u poduzećima.
 2. Umjetna inteligencija: virtualni asistenti kao što su Alexa i Siri primjeri su umjetne inteligencije koja je postala dio svakodnevnog života i čini se da će se taj trend nastaviti i ubuduće.
 3. Analitičko razmišljanje: okruženi smo podatcima. Sposobnost sinteze i upotrebe podataka za donošenje informiranih odluka danas se iznimno cijeni u poduzećima.
 4. Upravljanje zaposlenicima: sposobnost rukovođenja zaposlenicima i izvlačenja onog najboljeg iz zaposlenika stara je, ali važna vještina.
 5. Stvaranje korisničkog iskustva: s porastom očekivanja klijenata i sve većom konkurencijom, oni koji znaju unaprijediti zadovoljstvo klijenta proizvodom vrlo su traženi.
 6. Razvoj mobilnih aplikacija: razvoj aplikacija i dalje je vrlo profitabilna suvremena djelatnost u svijetu u kojem sve više dominira tehnologija.
 7. Videoprodukcija: videoprodukcija kao industrija cvate i poduzeća traže zaposlenike koji su upoznati s najnovijim tehnikama snimanja.
 8. Vođenje prodaje: prodaja donosi profit zbog čega je ova vještina ključna za svako komercijalno poduzeće.
 9. Prevođenje: zahvaljujući tehnologiji poduzeća mogu lako doprijeti do publike diljem svijeta. Za učinkovitu komunikaciju s njima potrebne su vještine prevoditelja.
 10. Audioprodukcija: sve veća popularnost podcastova, zvučnih knjiga i drugih oblika zvučne komunikacije rezultirala je većom potražnjom za osobama koje ih znaju izrađivati.
 11. Obrada prirodnog jezika (NLP): iako su računala sve naprednija, i dalje im je potrebna pomoć za razumijevanje ljudskih jezika. Zbog toga su vještine obrade prirodnog jezika (NLP) ključne za ovo područje.
 12. Znanstveno računalstvo: ako možete učinkovito rješavati zadatke koji uključuju velike količine podataka, poduzeća će vas odmah zaposliti.
 13. Razvoj računalnih igara: industrija računalnih igara postala je vrlo popularna u zadnjih nekoliko desetljeća i time su se otvorile nove mogućnosti.
 14. Marketing na društvenim mrežama: sve dok su društvene mreže i dalje popularan način komunikacije između poduzeća i njihove publike, osobe s takvim vještinama bit će tražene.
 15. Animacija: popularnost videozapisa i povratak formata GIF doveo je animacijske vještine među prvih 25 na popisu najtraženijih.
 16. Analiza poslovanja: analitičari su sve traženiji u poduzećima koja žele unaprijediti svoje sustave i povećati profit.
 17. Novinarstvo: sve više poduzeća traži vješte spisatelje koji znaju sastaviti zanimljive tekstove.
 18. Digitalni marketing: porast digitalizacije popraćen je rastom digitalnog marketinga – i potrebom za povezanim vještinama.
 19. Industrijski dizajn: elegantni, utjecajni i praktični dizajni traženi su već desetljećima.
 20. Konkurentne strategije: s obzirom na sve veću konkurenciju, poduzećima su potrebne osobe koje će im pomoći zadržati prednost nad drugima.
 21. Sustavi korisničke podrške: nekoliko većih raspada sustava korisničke podrške 2018. potvrdilo je koliko je važno uspostaviti snažan sustav za korisničku podršku.
 22. Testiranje softvera: nema goreg za poduzeće od plasiranja novog proizvoda prepunog grešaka. Stoga su vrlo važne osobe koje mogu testirati softver.
 23. Podatkovne znanosti: sama količina danas dostupnih informacija i potreba da ih se protumači rezultirale su potražnjom za vještinama povezanima s podatkovnim znanostima.
 24. Računalna grafika: moderni klijenti očekuju vrhunsku računalnu grafiku gdje god se okrenu, zbog čega poslodavci traže zaposlenike s takvim vještinama.
 25. Korporativna komunikacija: kao i kod sustava korisničke podrške, nekoliko poznatih fijaska u području odnosa s javnošću tijekom 2018. pokazali su koliko je bitno da poduzeća imaju zaposlenike koji znaju učinkovito komunicirati. 

izvor: EC Europa

Ponedjeljak 13. Svibanj 2019.