62503633 2543052905719054 4408314111461425152 n


Istraživanje mladih u Hrvatskoj 2018./2019. provela je zaklada Friedrich Ebert Stiftung i Institut za društvena istraživanja Zagreb (IDIZ) i provelo se 2018. na uzorku od 1500 ispitanika u dobi od 14 do 29 godina, a dio je međunarodnog istraživanja mladih u deset država Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji. Carpe Diem u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je predstavljanje ovog istraživanja u Karlovcu. 

"Marko Kovačić, istraživač u IDIZ-u, koji je sudjelovao u provedbi istraživanja i izradi studije, istaknuo je da je Karlovac na nacionalnoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse lokalnih politika za mlade vezano za suradnju OCD-a s jedinicama lokalne samouprave, te predstavio hrvatsku dionicu istraživanja koje je provođeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.500 mladih. Cilj istraživanja bio je ustanoviti, opisati i analizirati stavove, ponašanje i vrijednosti mladih, odnosno vidjeti kako mladi percipiraju obitelj i prijatelje, zapošljavanje, vrijednosti, povjerenje u političke institucije, mobilnosti, te slobodno vrijeme.

Na kraju izlaganja, Kovačić je sumirao kako je istraživanje pokazalo da ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije rezultirao društvenim promjenama, razvidno iz blagih i nesistematskih promjena i postojećih obrazaca vrijednosti. Sadašnja generacija mladih uglavnom je nazadovoljna svojim društvenim statusom, međusobno su socijalno raslojeni, kao i ostatak društva, no, pritom, šanse mladih za ostvarenje životnih ciljeva nisu jednake." (Izvor: Planet Magazin)

"Događanje se nastavilo panel raspravom u kojoj su kao panelisti sudjelovali gradonačelnik Damir Mandić, predsjednica Carpe diema Aleksandra Podrebarac, potpredsjednik Savjeta mladih grada Karlovca Filip Badovinca i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Nino Preložnjak, koji su zaključili da su mladi poprilično neinformirani o tome što bi uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja moglo promijeniti. Zaključili su i da su demokratske vrijednosti nisko po pitanju važnosti, a s druge strane primijećena je određena tendencija mladih prema konzervativnom stavu. Gradonačelnik Mandić je istaknuo kako je optimističan i smatra da uvijek ima prostora za poboljšanja." (Izvor: Karlovački.hr)

Panel raspravu moderirala je Antonija Vučić, a cijelo događanje organizirano je u sklopu projekta "Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije". 

 

Utorak 11. Lipanj 2019.