DSC 0699

Udruga Carpe Diem uspješno je završila još jedan ciklus radionica za mlade nezaposlene osobe u dobi od 15 do 29 godina u sklopu projekta Kluba za zapošljavanje mladih Karlovačke županije, s ciljem veće konkurentnosti i boljeg položaja mladih osoba na tržištu rada. Ovaj mjesec družili smo se i intenzivno radili s korisnicima u Karlovcu, te smo ih kroz radionice uspješno osnažili ali i motivirali. Svakodnevno smo prolazili kroz teme kao što su osobne vještine, tipovi osobnosti, izrada životopisa i zamolbe za posao, samopredstavljanje i simulacija razgovora za posao. Bilo nam je zadovoljstvo pomoći donedavnim srednjoškolcima u pisanju prvih životopisa!

64483659 621397558336815 5715627668746010624 n

Osim radionica za mlade nezaposlene, prošli smo mjesec održali još jednu javnu tribinu na temu: Što lokalna politika može učiniti za mlade? Na toj smo javnoj tribini predstavili nedavno istraživanje mladih u Hrvatskoj 2018./2019. koje je provela zaklada Friedrich Ebert i Institut za društvena istraživanja Zagreb (IDIZ) i provelo se 2018. na uzorku od 1500 ispitanika u dobi od 14 do 29 godina, a dio je međunarodnog istraživanja mladih u deset država Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji. Carpe Diem u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert organizirao je predstavljanje ovog istraživanja u Karlovcu. 


"Marko Kovačić, istraživač u IDIZ-u, koji je sudjelovao u provedbi istraživanja i izradi studije, istaknuo je da je Karlovac na nacionalnoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse lokalnih politika za mlade vezano za suradnju OCD-a s jedinicama lokalne samouprave, te predstavio hrvatsku dionicu istraživanja koje je provođeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.500 mladih. Cilj istraživanja bio je ustanoviti, opisati i analizirati stavove, ponašanje i vrijednosti mladih, odnosno vidjeti kako mladi percipiraju obitelj i prijatelje, zapošljavanje, vrijednosti, povjerenje u političke institucije, mobilnosti, te slobodno vrijeme. Na kraju izlaganja, Kovačić je sumirao kako je istraživanje pokazalo da ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije rezultirao društvenim promjenama, razvidno iz blagih i nesistematskih promjena i postojećih obrazaca vrijednosti. Sadašnja generacija mladih uglavnom je nazadovoljna svojim društvenim statusom, međusobno su socijalno raslojeni, kao i ostatak društva, no, pritom, šanse mladih za ostvarenje životnih ciljeva nisu jednake." (Izvor: Planet Magazin)


"Događanje se nastavilo panel raspravom u kojoj su kao panelisti sudjelovali gradonačelnik Damir Mandić, predsjednica Carpe diema Aleksandra Podrebarac, potpredsjednik Savjeta mladih grada Karlovca Filip Badovinca i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Nino Preložnjak, koji su zaključili da su mladi poprilično neinformirani o tome što bi uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja moglo promijeniti. Zaključili su i da su demokratske vrijednosti nisko po pitanju važnosti, a s druge strane primijećena je određena tendencija mladih prema konzervativnom stavu. Gradonačelnik Mandić je istaknuo kako je optimističan i smatra da uvijek ima prostora za poboljšanja." (Izvor: Karlovački.hr)

Više na: Trend TV

DSC 0588

Međutim, tu aktivnostima nije kraj. Širili smo glas o našem projektu i u sklopu studijskog posjeta predstavnika organizacija koje rade s mladima iz čitave Europe u sklopu projekta „Why Youth Work is Good?“. Projekt provodi Udruga IKS iz Petrinje i našu je lokalnu zajednicu prepoznala kao primjer dobre prakse u radu s mladima. O našem projektu smo pričali kroz prizmu različitih oblika na koje možemo osnažiti mlade i pružiti im podršku u svakodnevnom životu.Osim što smo im predstavili Klub za zapošljavanje mladih, predstavili smo im i ostale aktivnosti udruge Carpe Diem, ali i aktivnosti Saveza udruga Kaoperativa i KA – MATRIX, kao i aktivnosti Grada Karlovca vezane uz rad s mladima.

DSC02503

64776932 1327708307408089 8251787526113591296 o


Naša su vrata i dalje otvorena svim mladim nezaposlenim osobama kojima treba podrška u traženju posla i slobodno nam se jave svi koji smatraju da bi im pomoć dobrodošla. Sa ciklusima radionica nastavljamo najesen, a u međuvremenu pripremamo online trening za mlade nezaposlene i priručnik koji će obuhvatiti različite metode i aktivnosti Kluba za zapošljavanje mladih.

Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije projekt je udruge Carpe Diem u partnerstvu sa Gradom Karlovcem, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 989 443,00 kn.

Srijeda 3. Srpanj 2019.