Postoji na tisuće izvora informacija koji vam mogu pomoći da napišete kvalitetan životopis i poradite na vještinama koje će vam trebati na razgovoru za posao. Željeli bismo vam dati nekoliko prijedloga kako možete ostaviti dobar dojam.

 

Slanje životopisa

Dobro napisan životopis možda vam neće odmah donijeti željeni posao, ali će poboljšati vaše šanse da vas netko uzme obzir za određeno radno mjesto i pozove na razgovor. Evo nekoliko prijedloga vezanih uz slanje životopisa.
  • Pazite da pošaljete najnoviju verziju svog životopisa u kojoj ćete jasno opisati svoje radno iskustvo, obrazovanje, vještine i stručna znanja.
  • Dokažite svoja postignuća konkretnim informacijama.
  • Ograničite se na činjenice i ne prenapuhujte datume i titule. Tražit ćemo se preporuke od vaših prošlih poslodavaca, pri čemu će moguće netočnosti izići na vidjelo.
  • Navedite točne kontakt podatke, uključujući i adresu i brojeve telefona.
  • Provjerite ima li u vašem životopisu pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka uz pomoć provjere pravopisa na vašem računalu ili zamolite prijatelja da vam pregleda životopis.
  • Uz svako oglašeno radno mjesto bit će navedena točna adresa na koju trebate poslati životopis.
  • Ako šaljete zamolbu za posao otvorenog tipa, molimo vas da u zamolbi ili popratnoj elektronskoj poruci navedete radno mjesto i lokaciju za koje ste zainteresirani.

 

Priprema za razgovor za posao

Proces zapošljavanja obično se sastoji od dva razgovora, a može uključivati i testove sposobnosti i upitnike osobnosti.

Prvi razgovor obično obavlja osoba koja će vam biti izravno nadređena i na njemu će najviše riječi biti o vašem životopisu. Razgovarat će se o poslu za kojeg se natječete, o odjelu i o tvrtki. Cilj prvog razgovora je odabrati ljude za koje vjerujemo da najbolje odgovaraju specifikacijama radnog mjesta.

Drugi razgovor obično vodi osoba koja će vam biti izravno nadređena i njegov nadređeni. Cilj ovog razgovora je preispitati ključne kompetencije potrebne za konkretno radno mjesto i u tom svjetlu proanalizirati vaše iskustvo, znanje i vještine. Na nekim razgovorima na posao možda ćete dobiti priliku za obilazak ureda ili pogona.

Prilikom pripremanja za razgovor uzmite u obzir oglas za slobodno radno mjesto, vaš životopis, uključujući vaše radno iskustvo, znanja i vještine te informacije o tvrtki i tekuću problematiku koja bi mogla utjecati na radno mjesto za koje se natječete. Razmislite o pitanjima koja bi vam mogli postaviti i o pitanjima koja biste vi željeli postaviti poslodavcu.

Pobrinite se da znate što piše u vašem životopisu i da znate opisati svoju stručnost i vještine i razgovarati o ostalim aspektima svog životopisa.

Odjenite se udobno i prikladno za razgovor za posao.

Opustite se i budite svoji. To će vam pomoći da do izražaja dođe vaš prirodni entuzijazam i vaše zanimanje za posao za koji se natječete i za tvrtku.

Možda će vam tijekom razgovora za posao postaviti pitanja za koja se niste pripremili. U tom slučaju ne brzajte i dobro razmislite o svom odgovoru.

Pripremite se za neobavezno čavrljanje na početku razgovora za posao. Dok čekate razgovor razmislite o svojoj okolini, prvim dojmovima, kako ste putovali i slično.

Otvoreno govorite o svojim uspjesima. Ako vi sami ne budete reklamirali svoje vještine i iskustva, nitko drugi neće to učiniti umjesto vas. Ukoliko vam se čini da ne posjedujete neku od vještina ili iskustava koja se traže za posao za koji se natječete, dotaknite se toga i ponudite druge vještine i iskustva kojima nedostatak možete nadoknaditi.

Naposljetku, ako neko pitanje ne razumijete, zatražite pojašnjenje.

 

Izvor: Cemex.hr

Četvrtak 18. Srpanj 2019.