Rad i vještine mogu vas dovesti do određene granice. Jedan od recepata kako preskočiti tu barijeru jest razmišljati pozitivno. Nije teško ali treba vježbati!

Uči dok si živ, teško radi i bit ćeš uspješan. Ovo je mantra, vjerujem, većine roditelja u razgovorima sa svojom djecom. Problem je u tome što ovo: ‘teško radi’ neki shvaćaju doslovno pa im se većinu života čini da do nekih stvari (položaja, primanja…) dolaze dvostruko teže od drugih jer – teško rade. Ovo je OK ako imate šefa koji prepoznaje vaš rad pa s vremena na vrijeme stvarno osvojite nagradu no, ako tome nije tako može biti problem.

Kolega s posla radi manje, druga kolegica, čim otkuca kraj radnog vremena, već je na putu kući. Vi ostajete duže, javljate se dobrovoljno, radite vikendima i opet ste, kad se sve zbroji i oduzme – na istome. U tom slučaju poruka vaših roditelja može zazvučati kao loša šala. Gdje je problem? Nigdje drugdje nego u vama. U prvom redu trebali bi raditi posao koji doista volite da bi mogli ciljati visoko. Drugo, maksimu: ‘teško radi’ ili ‘radi teško’ trebali bi prevesti na drugačiji i veseliji način.

 

Pozitivno razmišljanje ili pozitivna psihologija mogla bi biti od pomoći. Začetnici pozitivne psihologije i njeni najveći zagovaratelji, poput Martina Selingmana, kažu je sreća koncept tj. pojava koja je uvijek nečim uvjetovana. Nije tajna da je sreća tajni sastojak uspjeha. Kada smo sretni, naš mozak je ‘uključeniji’, kreativniji, produktivniji i, na kraju krajeva, otporniji na negativne utjecaje izvana.

U posljednjoj knjizi Happy @ Work Jim Donovan, konzultant brojnih tvrtki i, od medija proglašeni: stručnjak za sreću odmotava klupko i u 60 koraka pojašnjava kako nezadovoljstvo i distanciranost od posla okrenuti za 180 stupnjeva.

 

PROMIJENITE RIJEČ PROBLEM U IZAZOV

Probleme izbjegavamo, a izazove (pogledajte samo #icebucketchallenge) prihvaćamo objeručke (OK, ne svi ali to je druga tema). Samo ovom malom promjenom možete izbjeći mnoge glavobolje. Izazov, na primjer, možete gledati na priliku za rast i razvoj svojeg talenta, priliku da naučite novu vještinu. Problem je samo problem i od samog spomena nekima raste čir na želudcu.

IZBACITE DNEVNU RUTINU

Nije mi poznat podatak koliko ljudi na posao odlazi automobilom ali prilično sam siguran da većina bira najkraću, pa samim time i najpoznatiju rutu do posla. Pokušajte to izbjeći. Jednako tako izmijenite menu za doručak, a na poslu dan počnite nečim novim. Stvar je u tome, kako smo dosad pisali desetke puta: mijenjanje dnevne rutine pozitivno djeluje na mozak. Snaži kreativnost i zadovoljstvo što dovodi do sretnije osobe.

 

POČNITE DAN PITAJUĆI SE…

“Čemu se danas mogu veseliti”, “na čemu sam zahvalan”. Trebali bi pronaći pozitivni cilj i dovesti se u stanje pozitivnog razmišljanja. Ovo nije lako, treba vremena da se mozak programira jer po defaultu razmišljamo negativno. Ponovo imam za primjer ‘icebucketchallenge’. Zamislite samo koliko su negativne energije potrošili oni da bi u svojim statusima napisali zašto ne vole ili i preziru one koji se ‘zalijevaju kantom vode’. Svojim statusima nikome nisu pomogli. Umjesto toga, zamislite da ste u svom news feedu mogli otkriti po jednu pozitivnu rečenicu za svaki negativni post?

 

POKUŠAJTE RANIJE STIĆI NA POSAO

Imam sreću da mi je posao doslovce na pet minuta od stana pa pješačim. Što ne znači da nisam pješačio i prije kada sam na radno mjesto stizao preko pola grada. Uvijek sam pokušavao mijenjati svoj put i primijetio: u samo deset minuta vremenske razlike može se dogoditi da upadnete u nevjerojatni prometni čep ili rutu prođete lako. Hoću reći odlazak na posao samo 20 minuta prije može imati gotovo terapeutski učinak.

Nema većeg gušta nego na posao stići među prvima, dok je sve mirno i imate priliku za pravu pripremu poslovnog dana pred vama!

 

PRONAĐITE OMILJENU GLAZBU

Kada trčim, omiljena pjesma na mojoj playlisti odvodi me brže i dalje. Dobra glazba ima jednaki učinak i na poslu. Nabavite slušalice i pokrenite svoj feel-good mood!

 

IZBJEGAVAJTE GUTAČE ENERGIJE

Skoro da nema ureda u [lightbox link=”knjiga gutaci energije#”]kojem ih nema[/lightbox]. Otprilike to je kada od jutra slušate o: osobnim problemima,  nesrećama/korpuciji/izborima svemu negativnome o čemu izvještavaju mediji. Potom ih oni opsesivno komentiraju ne pronalazeći u svemu tome ni jednu  jedinu pozitivnu stvar. Jednostavno, po njima, ništa ne valja.

Umjesto toga: ‘Pokušajte se okružiti pobjednicima i onima koji pršte od pozitivne energije’, piše Donovan.

Hvala na čitanju!

Ponedjeljak 18. Studeni 2019.