Slanje "hladnog e-maila" može vas dovesti do novog klijenta, radnika ili čak novog posla. Međutim, kao što vjerovatno većina ljudi zna iz iskustva, pokušaj da se ostvari kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.

Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati izglede da dobijete odgovor na takav e-mail. Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspješnu karijeru "Never Eat Alone", otkriva šta je funkcionisalo kod njega. Evo šta Ferrazzi preporučuje pri slanju mailova tog tipa.

Neka naziv vašeg mejla privuče pažnju

Bez obzira na to što pišete, vaša e–pošta neće biti pročitana ako naziv e-maila nije zanimljiv.

- Usredsredite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt, bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi - piše Ferrazzi.

Pošaljite e-mail na početku ili na kraju dana

Zaposlena osoba vrlo vjerovatno neće primijetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme njihovog radnog vremena. Slanje e-maila neka vam bude prva stvar koju ćete uraditi ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerovatnije da će osoba s kojom pokušavate da stupite u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.

Neka poruka bude kratka

Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete da dođete do poente u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerovatnoća da će takav e-mail bespovratno završiti u smeću.

Potaknite osobu na preduzimanje daljih koraka

- Neka vaš prvi zahtjev bude jasan i jednostavan - savetuje Ferrazzi. Umjesto da pišete nešto poput "volio bih da nekada popijemo kafu" ili "želio bih da porazgovaram sa vama putem telefona", predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.

Pročitajte svoj e-mail naglas

Samo ćete tako provjeriti kako vaš tekst zaista zvuči i je li dovoljno razgovijetan i jasan.

Provjerite pravopis i gramatiku

Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem e-mailu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.

Izvor: Posao.ba

Utorak 17. Prosinac 2019.