Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu kojoj razgovori za posao ne predstavljaju stres, a i samo traganje za poslom poprilično je zahtjevan posao sam po sebi.

Dotjerali ste svoj CV do savršenstva, prijavili ste se na natječaj za željeni posao i dobili poziv na prvi intervju? Nakon toga kreće panika!

 

  • Nije dovoljno samo pojaviti se i obaviti razgovor

Iako ste potencijalnog poslodavca dobro proučili i unaprijed pripremili odgovore na sva moguća pitanja, razgovori za posao izazivaju popriličan stres i spadaju u posebnu kategoriju životnih situacija. Iako često mislimo da smo spremni prezentirati se u najboljem svjetlu, uvijek postoje sitnice koje možda radimo krivo, često nesvjesno. Nakon toga preispitujemo se u čemu smo pogriješili i što je pošlo po zlu.

Većina kandidata smatra da je prilikom razgovora za posao dovoljno samo pojaviti se, obaviti razgovor i pokušati ostaviti najbolji mogući dojam na budućeg poslodavca.  No čak 90 – 95 posto kandidata pritom zaboravlja na jednu sitnicu i pretpostavlja da je nakon završetka razgovora sve već učinjeno te da je dovoljno rukovati se sa sugovornicima, pozdraviti se i napustiti prostor tvrtke.

 

  • Bitna je povratna informacija i zahvalnica

Da, sve su to stvari koje se događaju prije ili tijekom razgovora, no jeste li se ikada zapitali što se događa nakon intervjua? Odnosno, jeste li se ikada nakon intervjua potencijalnom poslodavcu povratno javili i poslali zahvalnicu?

Većina kandidata upravo to zaboravlja.

Tijekom razgovora za potencijalno radno mjesto svi su kandidati ravnopravni, no onaj kandidat koji se odluči povratno javiti potencijalnom poslodavcu, iskočit će iz mase, ostavit će bolji dojam i povećati si šanse za dobivanje posla iz snova.

Jedna bivša softverska inženjerka iz Googlea otkrila je podatak da je tijekom obavljenih više od 150 obavljenih razgovora za posao za softverske inženjerske pozicije koje je provela, primila samo jedno pismo zahvale.

 

  • Održite kontakt i istaknite se u masi

Čak 22 posto voditelja ljudskih potencijala izjavilo je da je vrlo mala vjerojatnost da će se odlučiti zaposliti osobu koja im se nije povratno javila zahvalnicom nakon intervjua.

Smisao povratnog javljanja je održati kontakt svježim, ponoviti da ste zainteresirani za poziciju u kompaniji i postaviti si temelje za sljedeći korak ,a to je dobivanje posla.

Vaša zahvalnica nipošto ne bi trebala biti dosadna, već kratka, autentična i personalizirana te poslana unutar 24 sata od intervjua.

Za stručne savjete o tome kako ostaviti najbolji dojam na razgovoru za posao kod budućeg poslodavca, obratili smo se Vedrani Zovak, psihologinji i vlasnici tvrtke za upravljanje ljudskim resursima i karijerno savjetovnje.

Vedrana ističe da je razgovor za posao stresna situacija i normalno je da osoba ima tremu i da se osjeća nervozno i napeto, no ne trebate dopustiti da vas negativne misli pretjerano zaokupiraju, nego se usmjeriti na to da se pripremite najbolje što možete i date sve od sebe na razgovoru kako bi se istaknuli naspram drugih kandidata.

“Većina osoba koje provode razgovore za posao su stručne osobe koje mogu shvatiti vašu tremu”, ističe Vedrana i u nastavku nam otkriva koje su najčešće pogreške koje pojedinci čine na razgovorima za potencijalno radno mjesto.

 

  • Izbjegnite najčešće pogreške

“Dvije najčešće pogreške jesu nezainteresiranost i nepripremljenost. Dosta kandidata dolazi na razgovor za posao a da se ni ne sjećaju na koje radno mjesto su se prijavili, samim time ne znaju mnogo niti o organizaciji i ostave dosta loš dojam”, otkriva nam Vedrana.

Kako biste ovo izbjegli, ona sugerira vođenje evidencije poslanih prijava kako biste uvijek znali tko vas je zvao na razgovor i kako biste se mogli pripremiti za razgovor.

Pitom misli na stvari poput čime se bavi organizacija, koliko ima zaposlenika, tko je vlasnik/ci i koja je pozicija na koju ste se prijavili su vrlo bitne.

“Samopouzdanje je definitivno odlično i poželjno, no nemojte ići u krajnost i ponašati se bahato. Nitko ne voli u svojoj blizini imati ljude koji su „najpametniji“, nepoučljivi i s kojima se ne može ostvariti dijalog”, smatra Vedrana i u nastavku dodaje da biste svakako trebali izbjeći neprofesionalno ponašanje kao što je kašnjenje ili neprimjerena odjeća.

Također pod neprofesionalno ponašanje spada i to da navodite da ste radili neke poslove koje niste. Vrlo lako se to da prepoznati. Po tom pitanju budite iskreni i korektni”, govori nam Vedrana i savjetuje da loše kritike na račun prošlog poslodavca i/ili kolega definitivno nisu tema na intervjuu za posao te da bi najbolje bilo da pregrizete jezik.

Na naše pitanje hoće li kandidati koji povratno pošalju kratku zahvalnicu ostaviti bolji dojam, Vedrana kaže “definitivno ostavljaju dojam zainteresiranosti, no i u tome treba biti umjeren.

” Jednostavne rečenice i iskrenost ostavljaju bolji dojam od maila koji ima 100 kičastih rečenica i hvalospjeva. Ljudi koji čitaju to su upravo to: ljudi. Definitivno će im biti jasno da ste zainteresirani i obratiti pažnju na vas u slučaju da pošaljete jednostavnu zahvalu i izrazite svoju želju za zaposlenjem na baš tom radnom mjestu za baš tu organizaciju” govori nam Vedrana te za kraj napominje da je pronalaženje adekvatnog posla vrlo slično pronalasku adekvatnog partnera.

“Trebate biti što je više moguće opušteni, ponašati se u skladu sa samim sobom, pripremiti se i dati najbolje od sebe. Tada znate da ste učinili sve što je u vašoj moći, a druga strana treba znati prepoznati i cijeniti vaš trud”, zaključuje naša sugovornica.

 

Izvor: womeninadria.com

Ponedjeljak 13. Siječanj 2020.