Posao ne tražite. Posao otkrivate i uzimate! Drugim riječima, nije važno koliko ste molbi ili životopisa poslali te koliko ste razgovora za posao odradili. Postoji samo jedan cilj i jedan rezultat – zaposliti se. Koncentrirajte se na to, a ne na brojanje molbi na koje nikada niste dobili odgovor. Dosta kukanja i na posao!

Evo nekih ideja od kuda krenuti. 

 

KRUG PRIJATELJA I POZNANIKA

Najlogičniji početak.  Nemojte propustiti obavijestiti svoju rodbinu, prijatelje i poznanike da tražite posao.  I podsjećajte ih redovito na to, sve dok ga ne pronađete. 

 

DRUŠTVENE MREŽE

Ako ste bez posla a stalno visite na društvenim mrežama, ne mislite li da je vrijeme da imate i neku stvarnu korist od njih. Društvene mreže u samo nekoliko klikova dopiru do velikih masa ljudi i nikad ne znate tko se potencijalno nalazi „s druge strane“, odnosno tko čita vaše profile ili objave.

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Ne, nemojte odmah kolutati očima i gunđati: „ A kome su oni ikad pomogli naći posao…“. U trenutku dok ovo pišemo, na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, objavljena su 15.174 oglasa za slobodna radna mjesta. Vrijedi pogledati, zar ne?

 

AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Agencija za zapošljavanje je poslodavac koji na temelju sporazuma o ustupanju radnika za obavljanje određenih poslova (od poslova čišćenja i održavanja, do poslova na menadžerskim pozicijama) ustupa radnika drugom poslodavcu. Ustupljeni radnik, dakle, zasniva radni odnos s agencijom, a ne s tvrtkom u kojoj radi.

Djelatnici zaposleni preko agencije imaju iste obveze, no ne nužno i ista prava kao i zaposlenici korporacija na čijim poslovima rade i zato se prije potpisivanja ugovora dobro informirajte o uvjetima pod kojima agencija vrši svoje usluge i iskustvima njezinih korisnika.

TISKANI MEDIJI

Iako su tiskani mediji davno prestali biti primarni mediji za oglašavanje radnih mjesta, pažljivo ih prelistajte i pregledajte – ponekad se u nekom kutu ipak zna sakriti nekakav oglas za radno mjesto.

U dnevnom tisku također se objavljuju natječaji za pripravništvo u velikim, renomiranim tvrtkama.

Činjenica je da u tiskanim medijima nećete pronaći oglase za najkvalitetnija radna mjesta, ali ako ste dugo bez posla i frka vam je, mogu poslužiti barem kao kratkoročna rješenja.

 

STRUČNI ČASOPISI ZA SPECIJALISTIČKA RADNA MJESTA

Stručni časopisi također ponekad objavljuju oglase za radna mjesta jer tako najlakše dolaze do ciljane skupine, pa ako ste primjerice, informatičke struke, prelistajte koji puti neki časopis iz tog područja.

 

SLUŽBENI LIST „NARODNE NOVINE“

Državne tvrtke i institucije često imaju obavezu objaviti svoje natječaje za radna mjesta upravo u „Narodnim novinama“. Da, da znamo, možda su neka od tih radnih mjesta već popunjena. Ali nećete znati ako ne probate.

 

INTERNETSKE STRANICE POJEDINIH TVRTKI

Napravite popis tvrtki koje su vam zanimljive i redovito posjećujte njihove web stranice.

Gotovo svaka tvrtka oglašava slobodna radna mjesta i na svojim stranicama. Često takve stranice imaju mogućnost popunjavanja elektroničkog formulara koji izravno puni baze podataka tvrtki, tako da uvijek imate mogućnost, ako trenutn i nije oglašeno slobodno radno mjesto, poslati otvorenu molbu.

 

 

KLUBOVI ZA ZAPOŠLJAVANJE

Bilo da trenutno tražiš posao, da želiš napraviti zaokret u karijeri ili pokrenuti vlastiti posao, klubovi za zapošljavanje su mjesta na kojima ćeš pronaći osobe koje će kroz individualan pristup, uzimajući u obzir tvoje osobne želje, potrebe i ambicije, pronaći rješenja koja će te dovesti do ostvarenja punog potencijala i naravno, posla tvojih snova. 

Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije jedan je od primjera!

 

 

INTERNETSKI PORTALI ZA OGLAŠAVANJE RADNIH MJESTA

Živimo u vrijeme kada su svi i sve „na mreži“ i zato si dajte truda i svakodnevno pretražujte web portale koji oglašavaju slobodna radna mjesta. Ako ste bez posla, barem slobodnog vremena imate. Nažalost.

Portali za traženje posla najčešće nude i mogućnost da u njihovim bazama podataka ostavite svoj životopis koji je onda dulje vrijeme na raspolaganju za pregled potencijalnim poslodavcima, pa nemojte propustiti to i učiniti.

No nemojte zaboraviti taj životopis redovito osvježiti kako ne biste ostavili dojam da ste nemarni.

 

Pa krenimo…

www.hzz.hr

www.posao.hr

www.moj-posao.net

www.mojprviposao.net

www.moja-karijera.hr

www.honorarniposao.com.hr

www.specijalist.hr

www.adecco.hr

www.biramkarijeru.hr

www.bika.net

www.zaposlise.eu

www.careercenter.com

www.rad.hr

https://hr.jooble.org/

http://winwin-group.com/?page_id=10

 

Izvor: spicarada.com

Ponedjeljak 27. Siječanj 2020.