Prevelika želja za zaposlenjem ponekad nam se može obiti o glavu.

Tvrtke svakodnevno traže nove zaposlenike, a u oglasima je označeno više različitih radnih mjesta. Iako mogući kandidati imaju potrebne kvalifikacije, nije pametno prijavljivat se na svaki od ponuđenih pozicija, prenosi Index.

Dvostruke ili čak trostruke prijave u istoj tvrtki pokazatelj su velike želje da se dobije posao i znak da tvrtka uživa ugled na tržištu rada.

Ipak, postoji golema razlika između želje za radom u određenoj tvrtki i nasumičnom prijavljivanju za sve pozicije u oglasu. Riječ je o kandidatu koji se očajnički pokušava zaposliti, bez jasne predodžbe o sposobnostima potrebnim za obavljanje stručnih zadataka.

"Pogrešno je predstaviti se kao osoba koja bi radila bilo što. Ljudi koji odlučuju o novim kadrovima ne vole očajnike. Prijavljivanje na 15 različitih pozicija u jednoj tvrtki nije znak nužne posvećenosti i ozbiljnosti. Poslodavci misle da se radi o kandidatu koji ne zna što želi i očekuje od menadžmenta da mu pronađe odgovarajuću ulogu", objašnjava savjetnica za razvoj karijere Ashley Watkins.

Prijavljivanje na sve moguće pozicije u okviru jedne tvrtke šalje negativnu sliku.

Ovakvi su primjeri najočigledniji kod osoba koje se žele zaposliti u medicinskim ustanovama.

"Ne pretjerujem kada kažem da se prijavljuju na 50 različitih pozicija. Njihove se prijave ne razmatraju ozbiljno jer nisu usmjerene prema određenom cilju. Više bi imalo smisla prijaviti se na nekoliko različitih pozicija u području intenzivne njege ili kućnog liječenja", dodaje Watkins.

Savjetnica kaže da prijavljivanje na sve moguće pozicije u okviru jedne tvrtke šalje negativnu sliku o kandidatu.

"Ako su zanimanja i talenti kandidata toliko raznovrsni, postavlja se pitanje u čemu je najbolji. Svestranost je nekada štetna i stvara nemogućnost fokusiranja na povjereni projekt", objašnjava Watkins.

Ako je kandidat neodlučan pri odabiru pozicija, trebao bi razmisliti u kojem pravcu želi razvijati karijeru kako bi osigurao stalni napredak.

"Nema smisla prijavljivat se za poziciju koja je ispod ili je ekvivalentna onoj koju trenutačno zauzima", kaže Watkins.

Postoje izuzeci
Nekada je sasvim u redu prijaviti se na više poslova u istoj tvrtki koji su sličnih obujma i odgovornosti. Ako se širi broj suradnika u određenom odjelu pa tvrtka ima potrebu za većim brojem radnika za obavljanje nekoliko različitih uloga, onda je poželjno poslati više prijava.

"Kada znate da pojedina pozicija uključuje nekoliko različitih radnih zadataka, nema puno izbora", kaže Watkins i navodi primjer marketinške agencije koja traži jednu osobu na poziciji specijalist i koordinator:

"Takve prilike nisu savršene i ljudima savjetujem da u prijavi ipak naznače koja mi polzicija više odgovara", kaže Watkins.

Ako ima nejasnoća u vezi s pozicijom koja je ponuđena, razgovor sa zaposlenima je savršen način da se razriješe moguće dileme. Prvi dojam može biti presudan i prije nego što se zakaže intervju jer se može uspostaviti kontakt s osobom koja odlučuje.

Izvor: MojPosao.hr

Ponedjeljak 17. Veljača 2020.