Nerijetko u životopis dodajemo stavku Dodatne sposobnosti: komunikativna osoba ne znajući i ne shvaćajući kakvom se to sposobnošću hvalimo. Naime, komunikacijske su vještine vrlo moćan alat ako su izbrušene na pravi način. Donosimo vam, stoga, nekoliko savjeta za njegovo razvijanje i poboljšanje jer vam isti može otvoriti mnoga vrata. 

Za početak, potrebno je definirati pojam dobre komunikacije. Upravo se ova sposobnost sastoji u govorenju pravih stvari u pravo vrijeme te uspješnom usuglašavanju mnogobrojnih različitih mišljenja tijekom grupne odluke. Komunikacijske vještine razlog su zašto onaj jedan vaš prijatelj uvijek uspije dovesti cijelo društvo na isto mjesto u isto vrijeme.

 

Na što je važno obratiti pažnju?

 

Slušanje

Komunikacija podrazumijeva pričanje, no u jednakoj mjeri podrazumijeva i slušanje. Sposobnost procesiranja onoga što nam sugovornik govori jednako je važna kao i to što govorimo.

 

Ostvarivanje kontakta očima

Ukoliko tijekom razgovora redovno održavate kontakt očima, pokazujete kako vam je stalo do razgovora koji se odvija. Ako tijekom razgovora često odmičete pogled od sugovornika ili se krećete pogledom po prostoriji, pokazujete kako vas daljnji razgovor ne zanima. 

 

Postavljanje pitanja

Jednako kao što je kontakt očima važan za održavanje razgovora, važno je i postavljanje pitanja. Naime, postavljanje pitanja omogućava nam shvaćanje onoga što je sugovornik želio reći. Tijekom razgovora se zbog šuma u komunikacijskom kanalu ili različitog shvaćanja neke stvari mogu izgubiti. Ukoliko redovno postavljamo pitanja kako bismo sa sigurnošću utvrdili da smo ispravno shvatili sugovornika, korak smo bliže krajnjem cilju razvoja komunikacijskih vještina. 

 

Govor tijela

Tijekom razgovora, osim na slušanje sugovornika, iznimno je važno obratiti pozornost i na govor tijela, posebnice vlastiti. Upoznati smo s činjenicom da ruke sklopljene na prsima označavaju nezainteresiranost, stoga je takvu pozu potrebno izbjegavati. Ujedno, ukoliko po govoru tijela sugovornika vidimo nestrpljenje poput prebacivanja sa jedne noge na drugu, onda je dobra ideja privesti razgovor njegovom kraju. 

 

Samopouzdanje

Odrednica koja je iznimno bitna u svakom polju i u ostvarivanju svake vještine. Naime, samopouzdanje nam omogućava da pojedinci s kojima razgovaramo budu uvjereni u ono što govorimo jer samouvjereno pokazujemo da vjerujemo u ono što govorimo.

 

Poznavanje publike

Iznimno je važno raspoznavati i drugačije razgovarati s profesorom na fakultetu ili s prijateljem tijekom predavanja. Određena doza poštovanja potrebna  je i kada to nije vaš omiljeni profesor.

 

Razmisliti prije reagiranja

Nakon što primite određenu vijest dopustite samima sebi trenutak za primjerenu reakciju. Ukoliko se radi o dodatnoj literaturi koju je profesor odlučio zadati za kolokvij ili su vam na studentskom poslu ponudili ultimatum – ili predavanje ili posao, zaustavite se na trenutak. Neprimjerena reakcija mogla bi vam donijeti probleme kojih se nećete tako lagano riješiti, dok, ako zastanete na trenutak i samostalno odlučite o svojoj reakciji, potencijalni problem možete riješiti prije njegovog stvaranja. 

 

Izvor: studentski.hr

Ponedjeljak 24. Veljača 2020.