Visina plaća je tema koja mnogima zadaje glavobolju kada se pripremaju za razgovor za posao. Dok neka poduzeća već u oglasima naznače visinu plaće, mnogi poslodavci u Hrvatskoj vam plaću ne otkriju još ni u 2. krugu razgovora.

Kako stoga odrediti visinu plaće koju ćete tražiti na razgovoru za posao?

Uloga plaće
Plaća za svakog pojedinca ima drugačiji značaj. Ovisi o kvalifikacijama i radnom iskustvu, o životnim prilikama, o potrebama i željama kao i o osobnosti pojedinca. To ujedno i objašnjava kako netko može biti zadovoljan s 5000 kn plaće, dok netko drugi ni s 10.000 kn plaće nema dojam da postiže svoje ciljeve. Zato je važno da za sebe utvrdite visinu plaće koju želite i možete postići.

Koliko morate zaraditi za svoje životne potrebe?
Mnogi nisu sigurni kako odrediti plaću koju žele zaraditi. Zbog toga je za početak važno staviti sve troškove na papir. Utvrdite koja plaća vam je minimalno potrebna kako biste pokrili svoje životne troškove.

Ovaj je korak je osim toga važan kako biste osvijestili koje su ustvari vaše potrebe. Iznimno je važno znati koliko novaca morate zaraditi kako biste mogli voditi život bez stalnog financijskog pritiska. Ovaj je korak ujedno i važan prvi korak kako biste se mogli pozicionirati u razgovoru za posao.

Koju plaću možete zaraditi svojim obrazovanjem , iskustvom i zanimanjem?
Jednom kada ste utvrdili koliko vam novaca treba mjesečno kako biste pokrili sve troškove, važno je istražiti koje plaće poslodavci plaćaju za radno mjesto za koje ste kvalificirani. Jedan način je da se raspitate među svojim kolegama i prijateljima, članovima obitelji i poznanicima. Pri tome budite svjesni da vam možda neće svatko htjeti otkriti taj podatak.
Drugi način je da na internetskoj stranici mojaplaca plaće unutar određenog zanimanja. Imajte pri tome na umu da će vam dobar poslodavac ponuditi i višu plaću ukoliko vas zaista želi zaposliti. Naravno pod uvjetom da ta sredstava ima u svom budžetu.

Koja se plaća trenutno nudi na tržištu?
Nakon što ste istražili kako tržište diše, sljedeći je korak utvrditi koliko su vam poslodavci trenutno zaista spremni platiti na temelju vašeg iskustva i znanja. A to jedino možete otkriti prijavljujući se na poslove i odlazeći na razgovore za posao.

Koliko hitno trebate novi posao?
Tražite li posao dok ste zaposleni? Ili vam hitno treba novi posao jer ste ostali bez posla?
Važno je razdvojiti ove dvije pozicije!

Izvor: Moja-karijera.hr

Četvrtak 12. Ožujak 2020.